27 Ağustos 2012 Pazartesi

Kızamık Şekerinden Loğusa Şerbeti

Geleneklerimizi unutmayalım!
Doğum sonrası hoşluk ziyaretçilere ferah bir lezzet sunmak istiyorsak logusa şerbeti bir efsane.
Loğusa şerbeti nasıl ve ne ile mi olur?
Karanfil, tarçın, kızamık şekeri ve şekerle yapılan loğusa şerbeti, isteğe göre sıcak ya da soğuk içilebilen farklı bir lezzet Türk mutfağında.
Lohusalıktaki en güzel geleneklerden biridir loğusa şerbeti kaynatıp içmek ve gelen konuklara ikram etmek. Kimi yörelerde ise gelenlere ikram etmenin yanı sıra, akraba ve tanıdıkların evlerine sürahi ile göndermek de başka bir gelenek.. Anne sütünün bol ve bereketli olması, bebeğin sağlıklı ağız tadıyla, sıkıntısız bebekliğini geçirmesi maksadıyla yapılan bir şerbet. Genellikle bebeğin doğumunun ikinci günü sabahından, üçüncü günü akşamına kadar, misafir gelen eş dost ve akrabalara ikram ediliyor. Tarihte ise saraylarda doğum sonrasında, altın, gümüş ve billur kaplarda, ziyarete gelenlere, o bölümde çalışan cariyeler ikram edermiş.Geleneklere göre çocuk erkek ise sürahinin boğazına, kız ise kapağına kırmızı tülbent bağlanırmış. Ancak günümüzde akraba ve tanıdıklara göndermek yerine gelen konuklara ikram etmek daha yaygın. Şekerli ve baharatlı olduğu için süt yaptığı bilinen loğusa şerbetini yeni annelerin içmesi özellikle tavsiye ediliyor.

Loğusa Şerbeti İçin Gerekli Malzeme Listesi:
Yarım kg kızamık şekeri
5 su bardağı toz şeker
4 çubuk tarçın
10 karanfil
20 su bardağı su

Loğusa Şerbeti Hazırlanışı:
Tencereye su, şeker ve kızamık şekerini atın ve karıştırın.
Yaklaşık yarım saat pişirin.
Kaynamaya yakın tarçın ve karanfilleri ilave edip kaynatmaya devam edin.
Şerbeti ocaktan alın ve dikkatlice süzün.
Sürahiye aktarın.
İsteğe göre sıcak ya da soğuk servis yapın.

Ben Ekşi severim :) Ablam tarife uyup yapmış ama limonla naneyi de ben ekleyince limonatadan farklı ferahlatıcı bir lezzet çıktı ortaya.Not: Eğer şerbet aşırı tatlıysa sulandırmakta fayda olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder