23 Nisan 2013 Salı

Mantar Sote Eşliğinde Patates Püresi

    Kestane mantarı, porçini ve bildiğiniz kültür mantarı gibi birden çok mantarı karıştırarak yapıldığı takdirde daha lezzetli hale gelen bir yemek. Bilindiği üzere içine ince kıyılmış kuşbaşı tavuk veya et de koymak mümkün ancak mantarın tadını kapattığı için bunların koyulmaması yemeğin adının mantar sote olması açısından da daha doğru olacaktır.
Efendim, bu mantar sote denilen yemek öyle bir yemektir ki, içine az ama öz malzeme koyulmadıkça tadı yerinde olmaz. öncelikle soğan ve sarımsak vazgeçilmez malzemelerdir. Ardından çarliston,sivri ve kırmızı biber gelir. domates de manatarın tadını biraz baltaladığından ve (mantarın da pişerken su koyverdiği göz önüne alınınca) yemekte su fazlalığı yarattığından kelli koyulmaması yine daha hayırlı olan bir sebzedir. Domatesin yerine havuç kullanırsanız, havucun vereceği şekerli tat sayesinde daha ilginç bir lezzet elde etmiş olursunuz. bunun dışında baharatlardan, tuz, karabiber, kekik ve hatta sadece marjinallik olsun diye tarçın bile kullanabilirsiniz. Yalnızca tatları çok bastıran baharatları tercih etmeyin, nasıl derler yalnızca aromatik olsunlar.Soya sosu kullanmayın boşverin.

Malzemeler:
-500 gr Mantar
-Kırmızı biber
-Çarliston biber
-Soğan,sarımsak
-Havuç
-Patates
-Kekik
-Tuz

YAPILIŞI:
Soğanları piyazlık soğan gibi yarım halka biçiminde doğrayın; sarımsakları da ince ince kıyın, dövmezseniz daha güzel tat veriyorlar. biberleri ve havucu (minik bir adet havuç yeterli olur, fazla koyarsanız tatlı yemenize gerek kalmayacak kadar şekerli bir şey yapmış olursunuz).Soğan ve sarımsağı zeytinyağında soğanlar pembeleşinceye kadar pişirin. Ardından havucu ve biberleri pişirin. Bu aşamanın takiben de keyfinize göre kestiğiniz ya da kıydığınız mantarları katabilirsiniz. Sotenizi, sebzeleri yumuşamadan pişirebilmek ve mantarları kattıktan sonra çok su vermelerini önlemek amacıyla bol ateşle pişirebilirsiniz.Tuzunu, katın.Kekiği yemeğin pişmesine yakın koyun ki yemek acılaşmasın.

Patates Püresi Tarifi:

Patatesi iyice yıkayın. Bir tencerede üzerini 1-2 parmak kadar geçecek kadar suda iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu süzün ve patates ezeceği, çatal veya rende yardımıyla iyice ezin. Bir tencereye koyun. Süt ve tuz ekleyerek karıştırın. Tencereyi çok kısık ateşin üzerine oturtup tereyağını koyun. İyice karıştırarak yağın eriyip püreyle özleşmesini sağlayın.Püremiz hazır.




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder