1 Nisan 2013 Pazartesi

Konya / Etli Ekmek

Etli ekmek,Konya'nın en meşhur yemeklerinden birisidir.

Etli Ekmeğin Yapılışı:


Etli ekmeğin malzemeleri: kuzu eti, soğan, domates ve biberdir. Koyun eti kıyma makinasında çekilerekte yapılır.Aslında en ideali etin maksimum en küçük bir şekilde elde kuşbaşı doğranması daha da lezzet karmaktadır Soğan, domates ve biber bıçak ile ince bir şekilde doğranır. Kıyma ile hazırlanan karışım iyice karıştırılır. Hazırlanan etli ekmek içeriği odun fırınına götürülür. Fırıncı eli ile uzunlamasına açtığı hamura bu karışımdan bir avuç kadar koyar ve hamurun üzerine yayar. Hamuru ideal uzunluk olan 90 cm kadar eliyle sündürür. Fırın küreğinin üzerine konur ve fırına sürülür. Bir süre piştikten sonra, pişmeyen yönü çevrilir. Pişme işlemi bitince fırından çıkarılır. Bıçak yardımıyla dilimlere ayrılırak servis yapılır. Etli ekmek, salata, ayran birlikte tüketilebilir.

ilçe ve köylerinde düğün, mevlid ve sünnet törenlerinde misafirlere etli ekmek ikram edilir. Yapımında esmer un kullanıldığı ve esmer un genel olarak en fazla kullanıldığı için, Konya'da aldığınız tadı başka bir yerde almanız pek mümkün değildir.Pide ile karıştırılmaması, ve pide olarak adlandırılmaması gerekir, nitekim pideden çok farklı bir yiyecek türüdür.
Sivas etlipidesini de Etliekmek olarak adlandırmak yanlıştır. Son yıllarda ünü bütün dünyaya yayılmıştır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder