12 Temmuz 2015 Pazar

Fesleğen/Reyhan/Roka


Fesleğen;

Nasıl kullanabilirsin?

Akdeniz mutfağının en önemli malzemelerindendir. Salatalarda, kabak, enginar, bezelye, patates vb. gibi sebze yemeklerinde, makarna soslarında, pizzada, et yemeklerinde ya da çorbalarda kullanılabilir.
Yapraklarını sıcak suyla demleyip çay olarak içebilirsin. Yatıştırıcı, iştah açıcı ve midevi etkileri vardır.
Sivrisinekleri kaçırmak için pencere önüne fesleğen saksıları koyabilirsin.

Fesleğen, öncelikle bir aroma artırıcı olarak bilinmesine rağmen birçok hastalıkla savaşta da önemli bir bitkidir; anti-inflamatuar, antibakteriyel ve antistres özellikleri bulunur. Doğru bir fesleğen seçimi için, öncelikle yapraklarının taze görünümlü, parlak ve yeşil olmasına dikkat edilmelidir. Yaprakları koyu, lekeli, kesik, yırtık ve sararmış olan fesleğenler tercih edilmemelidir. Fesleğen, buzdolabında veya dondurucuda saklanmalıdır ve organik olduğundan emin olunmalıdır. Fesleğen, kuru ve serin yerde olmak şartıyla altı ay boyunca muhafaza edilebilir. Özellikle tazesi çok yararlı olmasına rağmen, kurutulmuş olarak tüketilen çayı da faydalıdır. Yunanca'da 'kraliyet' anlamına gelen, binlerce yıldır bitkisel ilaç olarak kullanılan fesleğen, günümüzde de en yaygın sağlık sorunlarıyla mücadele yollarından biri olmaya devam ediyor. 


Reyhan;

 Fesleğen ile aynı familyadan ancak tad olarak ciddi fark vardır aralarında. salatalara çok yakışıyor. çayı öksürüğe, strese, migrene ve hazımsızlığa iyi geliyor. yağ yakıcı özelliği olduğundan dolayı sıklıkla tercih ediliyor.

Bitki çaylarının en lezzetlisinden biri çünkü aşina olduğumuz bir tad ve mükemmel bir kokusu var. demlendiğinde açık bir mor renk bırakıyor ancak limon sıktığınızda anında pembeye dönüşerek, tatlı bir renge sahip oluyor. kış davetleri için sevimli ve lezzetli bir çay. ben seviyorum.

Roka;

 Akdeniz kökenli, yeşil yapraklı roka, karnabahar ve lahanın da dahil olduğu “Brassicaceae” ailesindendir (geleneksel olarak turpgiller familyasından sayılır) ve Latince adı “Eruca sativa”dır. Rokanın faydaları arasında öne çıkanlar A ve C vitaminleri bakımından zengin olması, yüksek miktarda kalsiyum ve demir içermesidir. Diğer yeşil yapraklı sebzelere oranla daha güçlü bir aroması olan rokayı salatalarda, et ve sebze yemeklerinde, makarna soslarında da kullanabilirsiniz. - 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder