23 Mart 2013 Cumartesi

En Lezzetli Enginar

Zeytinyağlı sevmeyenimiz yoktur herhalde.Mesela ben çok severim.Yaprak sarma olsun bamya,taze fasülye ve en önemlisi Enginar. Hele de eli lezzetli biri yapmışsa en şahane masaların başköşelerinde yerlerini alırlar.Bugün birden canım çok çektiyse demek ki Enginardan bahsetmek istedim.Güzelde bir enginar tarifini sizlere bahşetmek istiyorum.Önce kısa bir araştırma yaptım.Nasıl bir sebzeymiş bakalım bu Enginar?

Enginar; papatyagiller familyasından mavi-mor renkli çiçekler açan, 50-150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitki. Güney Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişir.


Faydaları mı? Çok fazla;

Enginar cynarin içerdiği için karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlar. Ayrıca vücuttaki amonyak ve kolestrolü azaltır.

Bol A ve B vitamini içerdiğinden atardamar kireçlenmesini önlemekte ve safra kesesi rahatsızlıklarını gidermektedir. Bunun dışında cinsel gücü artırıcı, ateş düşürücü, vücudu kuvvetlendirici ve iştah açıcıdır. Romatizma, ishal, sarılık hastalıklarına ve sinirlere iyi gelir.



Zeytinyağlı enginar malzemeleri;


6 adet dondurulmuş veya cam kavanozda muhafaza edilmiş enginar

2 adet havuç
1 ufak paket dondurulmuş bezelye
5 adet arpacık soğan veya yemeklik soğan
1 su bardağı zeytinyağı
Dereotu
2 limon
6 adet şeker

Zeytinyağlı enginar tarifi;

Enginarlar yıkanır, 1-2 dakika limonlu suda bırakılır. Diğer tarafta ayıklanıp yıkanmış havuç 1-2 dakika haşlandıktan sonra küp küp doğranır. Bezelye ile karıştırılır. Arpacık soğanlar doğranır ve limonlu sudan çıkarılan enginarlar altı düz bir tencereye konur. İçlerine birer arpacık soğan, havuç bezelyeli karışım, birer adet kesmeşeker (arzuya göre herbir enginar için yarım kesmeşeker de olabilir). Az tuz ilave edilir. Zeytinyağı ve 1 adet limonun suyu çırpılır ve enginarların üzerine gezdirilerek tamamı tencereye dökülür. 1 bardak su ilave edilip kapağı hiç açılmadan 20 dakika orta hararetli ateşte pişirilir. Enginarlar soğuduktan sonra servis tabağına alınır ve dereotu ile süslenerek servis yapılır.(Oktay Usta Tarifi)








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder